Нов софтуер спира кражбите в супермаркети и ресторанти

От Иво Мирчев, Microinvest

Масовите случаи на кражби в супермаркетите са на път да останат в историята. Нов софтуер намалява до 80% възможността от злоупотреби. Не е тайна, че загубите от кражби на големите вериги достигат 3-7% от оборота. Подобна информация не се афишира, но тя е факт. Загубите по това перо, обаче се прехвърлят на потребителите, като се компенсира с по-високи цени на продуктите. По-голямата част от злоупотребите се вършат от персонала, а това налага да им се обърне по-специфично внимание.
След първите реални тестове в Русия и в България вече има обекти, разполагащи с тази иновативна система за сигурност. Функционалността се състои в следене с камера на касиерското място. Камерата се поставя така, че да се вижда добре какви стоки преминават през касата. Всяка продажба детайлно се записва от софтуера на Microinvest и в реално време или на запис се визуализира като текст върху записа от камерата. Технологично така се предотвратяват възможностите за кражби на стоки, чрез смяна на баркод етикети, немаркиране на стоки, надвзимане на суми и др. Идеята е колкото проста, толкова и ефективна. Разбира се за света това не е нищо ново. Просто едно често използвано в Европа и САЩ решение е адаптирано и локализирано в България. И докато цената му за средно голям супермаркет в Германия е между 10 000-20 000евро, то тук се предлага безплатно. Причината – по-голямата достъпност на тази функционалност ще даде възможност на много собственици на магазини да се възползват от нея и така да оптимизират бизнеса си.
Системата е отлично приложима и за ресторанти. Именно ресторантите държат рекорда по брой измами, макар и в по-малки абсолютни обеми, в сравнение със супермаркетите.
Доколко българските собственици на търговски обекти са готови да възприемат подобни системи тепърва ще си проличи. Едно е безспорно обаче – в условията на тежка икономическа обстановка ограничаването на разходите е от ключово значение. Тези, които реализират това ефективно ще разполагат с далеч по-добри позиции, след като кризата отшуми.
Един от първите обекти в страната, разполагащ с тази система е Джи енд Би Комерс ООД – Варна (магазин за перилни и почистващи препарати). По-долу можете да видите снимки на този и други обекти в страната, с интегрирана система за предотвратяване на злоупотребите.

This entry was posted in Иновации and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>