Как да спасим продажбите по време на криза?

Да останем #вкъщи е основната тенденция през последните няколко седмици. Новата ситуация обаче поражда много въпросителни, a бизнесът е поставен пред редица предизвикателства, за които няма лесно решение:

  • Как се променя начинът на живот на клиентите?
  • Как да бъдат превключени служителите в отдалечен режим на работа?
  • Как бързо да се организират продажбите онлайн и да се осъществява тяхната безопасна доставка?
  • Как новата реалност ще се отрази на конкурентните предимства на търговците?
  • Какви ограничения ще трябва да бъдат въведени, как да се изгради правилна комуникация с клиентите и кои маркетингови инструменти да се използват?

За да реагирате адекватно на текущата икономическа ситуация, трябва да действате внимателно и гъвкаво. Най-бързият вариант да спасите продажбите е да продавате онлайн. Сега е точният момент!

Ето няколко насоки за фирмите, които са решили да изнесат продажбите си онлайн:

1. “Отворете” онлайн магазин за няколко часа

С днешните технологии това е мисия възможна! На пазара се предлагат достатъчен набор от различни платформи, с които може да стартирате един отличен онлайн магазин от нулата до първата продажба за много кратко време. В зависимост от възможностите и очакванията Ви, може да реализирате това начинание с минимална инвестиция.

Ако обаче нямате опит и се притеснявате как да организирате всичко това за много кратко време – имаме добра новина! В подкрепа на бизнеса Microinvest предлага уникална по рода си бюджетна услуга по създаване на онлайн сайт или онлайн магазин на цена от 99 EUR без ДДС! В изпълнението на проектите прилагаме нашите дългогодишни познания в успешното управление на продажбите, залагаме на последните тенденции в изграждането на дигитално фирмено присъствие, за да предложим моментален старт на реални продажби онлайн за по-малко от 5 работни дни!

2. Предлагайте продуктите си чрез посредник

Започнете да продавате без първоначална инвестиция, използвайки някоя от маркетплейс платформите или сайтове за обяви, които набират все по-голяма популярност у нас. Тази опция е особено подходяща за бизнеси, които до момента нямат опит в онлайн продажбите. Може веднага да се регистрирате на платформата, да попълните данни за продуктите и вече продавате! Ще е необходимо обаче да отделите процент от продажбите под формата на комисионна. Определени сайтове (като Olx.bg и Bazar.bg) предлагат опция за безплатни обяви, което ги превръща в доста атрактивна възможност.

3. Продавайте директно през социалните мрежи

Вариантът да създадете Вашата страница във Facebook и да публикувате информация за Вашите продукти и услуги е много достъпен и сравнително лесен за реализация. Този бърз и универсален подход е подходящ за почти всеки вид бизнес. Достъпността прави този канал обаче доста конкурентен, но с повече находчиви идеи и правилен подход към клиентите, резултатите могат да са доста задоволителни. Социалните мрежи предлагат и възможност да достигнете нови аудитории, за които в момента не сте подозирали.

💡 Какъвто и вариант да изберете е много важно да използвате правилен инструмент за управление на продажбите. Справките за поръчки, доставки и складови наличности, ще Ви позволят да направите по-добра оптимизация на всички бизнес процеси. Полезно е да спестите време от всеки процес по обслужване на клиентите, за да постигнете по-високо ниво на удовлетвореност и да Ви спечели предимство пред конкурентите.

🤫  Малки тънкости са например да минимизирате времето за въвеждането на данни за клиентите Ви, като използвате автоматично въвеждане по ЕИК в търговския софтуер или да изпращате генерираните от програмата платежни документи в електронен вариант по e-mail.

microbg_247x247

Онлайн складов софтуер www.Micro.bg

С платформата можете да управлявате бизнеса си от всяка точка и от всяка устройство с Интернет 24/7. Всеки нов потребител получава 1 месец безплатен достъп.

Програмите за управление на продажбите от Microinvest имат автоматичен експорт данните към счетоводен софтуер, което също е от ключово значение.

onlineShopPromo

Пакет "Онлайн магазин"

С него получавате решение, с което въвеждайки данните за стоки в складовия софтуер (Microinvest Склад Pro), те автоматично могат да бъдат публикувани с наличности, описание и продажни цени във Вашия електронен магазин. Така спестявате време и минимизирате възможностите за грешки, дублирани стоки и липсващи количества. Получавате мощен инструмент за управление на продажбите си, както и за цялостен анализ на търговската Ви дейност. Решението събира в едно одобрен от НАП складов софтуер, връзка с касов апарат, модул за универсализация на данните и автоматичното им въвеждане във Вашата платформа.

Как да организирате плащането?

В идеалния случай клиентът трябва да има няколко възможности за плащане: с кредитна карта, виртуален портфейл, в брой при получаването. Когато стартирате онлайн магазин в труден момент обаче, може да срещнете редица ограничения. В някои случаи плащането при получаване представлява риск за Вашите продажби, защото потребителите са склонни да правят панически покупки и когато куриерa донесе пратката, клиентът просто отказва покупката.

Все по-голяма популярност придобиват онлайн плащанията. Има различни варианти да ги реализирате. Paysera е един от тях. Повече от 90% от електронните магазини в Литва използват Paysera за получаване на плащания онлайн, не само заради конкурентните цени, но и поради опростения процес на интеграция и безплатната техническа поддръжка.
Paysera Ви позволява да получавате плащания онлайн директно по Вашата сметка. Вашите клиенти ще могат да плащат с много различни средства (от QR код до тяхната банка или платежна карта). Вижте как изглежда процесът на плащане от гледна точка на клиента на payserademo.com.

Едно е ясно – колкото повече варианти за удобно плащане предложите на своите клиенти в онлайн магазина си, толкова по-доволни ще бъдат те и вероятността да се връщат отново и отново, както и да Ви препоръчат на свои познати е по-голяма.

Доставката: мисията възможна

Обявяването на извънредно положение и карантина за някои бизнеси се превърна в истинска заплаха за съществуване им: ресторанти, кафенета, малки магазини, за които доставката и изнасянето на продажбите онлайн се превърна в единствен начин да спасят продажбите си. За други бизнеси безпрецедентната ситуация бе истинско предизвикателство или нова възможност: фирми за доставки на хранителни и битови стоки, търговци на предпазни медицински средства увеличиха многократно поръчките си и не можеха да смогнат с всички доставки.

Опитайте се да предоставите на клиентите няколко опции за доставка, от които да изберат най-удобната за тях.

Когато определяте начина на доставка, се поставете на мястото на своите клиенти: проиграйте целия процес на поръчката, за да оцените скоростта и качеството на услугата.

Предложете опция клиентът сам да вземе поръчаната онлайн стока от Ваш физически обект или офис: по този начин клиентите могат да вземат поръчката по всяко време без допълнително заплащане или дори с отстъпка.

Най-предпочитаният и лесен вариант за доставка остава използването на външна спедиторска услуга. Можете да сключите договор с някои от големите куриерски фирми в страната. Избирайки доказани партньори, ще си гарантирате безпроблемно достигане на Вашите продукти до клиентите, спазвайки всички изисквания за безопасност и хигиена, което е особено важно в момента.

Ако получите повече поръчки, отколкото можете да обработите, задайте лимити: увеличете размера или обема на минималната поръчка, предупреждавайте предварително купувачите, ако сроковете за доставка ще се наложат да бъдат удължени. Използвайте създадените ограничения като Ваше предимство: безплатна доставка при определени условия, гарантирана доставката навреме или доставка за един ден.

Не пренебрегвайте малките детайли: една красива опаковка може да бъде много добре възприета от клиентите и те ще се радват да я фотографират и да публикуват снимката в социалните мрежи. Ваучерът за отстъпка при следваща покупка също е работещ подход.

Имаме още много идеи как да започнете Вашия успешен бизнес онлайн! Нека Ви разкажем!

This entry was posted in Без категория. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *