7 съвета за счетоводно приключване по време на пандемия

Целият свят говори за невидимата заплаха от Коронавирус, a обявеното извънредно положение промени буквално за часове нашето ежедневие. Всички се оказахме изправени пред изпитание като служители, работодатели, специалисти, като родители, като хора, като нация. Първите индикации за влошаване на икономическата и стопанска обстановка в световен мащаб са вече факт. Според някои оптимистични прогнози икономическата криза, която ни очаква ще бъде кратка и само за няколко месеца бизнеса ще се върне в нормалния си ритъм.

Заедно с обявената карантина в страната се появиха редица въпроси, свързани с определени данъчни срокове, показатели и нормативни изисквания. Като част от мерките за облекчаване на натиска върху бизнеса бе приемането на предложението на финансовия министър Владислав Горанов да бъде удължен срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларациите по Закона за корпоративното подоходно облагане до 30 юни 2020 г.

Едно е ясно – счетоводно приключване все пак ще има! И е добре да се подготвим за него навреме, за да се предпазим от още критични ситуации.

1. Следете всички актуални новости

Да останете добре информирани е важно, за да вземете правилните решения като личности и като професионалисти. Опитайте се, доколкото е възможно, да отсявате наистина важните новини сред информационния шум, който ни залива напоследък. Следете сайтовете и емисиите на доказани медии, доверявайте се само на официално публикувани данни от институции, включете се в тематични групи във Facebook (например Счетоводители използващи Microinvest), където можете да обменяте идеи с хора със сходни интереси.

2. Не се паникьосвайте

Важно е да запазите спокойствие и да преценявате ситуациите рационално, а не емоционално. Това ще Ви е полезно, за да успеете да си вършите ежедневните работни задачи качествено с необходимото внимание.

3. Съберете всички документи от клиенти безопасно в електронен вариант

Като професионални счетоводители знаете, че навременното събиране на всички първични счетоводни документи е особено важно. Дигитализацията на ежедневието тук ще е особено полезна, защото можете да помолите Вашите клиенти да сканират или снимат (със скенер или дори с личния си телефон) и да Ви изпратят всички документи в електронен вариант. По този начин ще имате необходимите данни, които да въведете в Microinvest Делта Pro, спазвайки карантината и без да имате физически контакт с хартиени носители.

4. Въведете данните и осчетоводявайте с лекота

След като имате събрани всички документи много лесно можете да въведете всички данни в Microinvest Делта Pro. Осчетоводяването им започва с клавиш F2 от клавиатурата или меню Операции -> Контиране.

💡 Знаете ли, че получените сканирани документи могат да бъдат добавяни като прикачени файлове към счетоводна операция с включване на настройка.

За улеснения е създадена отметка за Автоматичен запис на данните за разплащане.

Може да изберете и в кой месец да е експорта на операцията, за да се включи в справките по ЗДДС.

Специални функции в прозорец Бързи команди са:

 • Въведените на екран данни да бъдат запазени като Шаблон;
 • Осчетоводяване на документи с два или повече различни режима по ЗДДС в една контировка;
 • Изчисляване на средно претеглена цена за изписване на въведен артикул;
 • Протоколи за ВОП; Услуга от ЕО; Туристическа услуга/Стоки втора употреба; Доставка по чл. 163а от ЗДДС; Внос по чл. 167а от ЗДДС.
 • Автоматично изчисляване сумата на  ДДС според избрания тип сделка с 20% или с 9 %.

💡 Знаете ли, че Microinvest Делта Pro притежава модул, позволяващ максимална автоматизация на процеса за бързо въвеждане на голям брой стопански операции. Бутон F 12 стартира Бързо контиране, което позволява да се осчетоводяват множество контировки на един екран.

5. Попълнете данните за статистиката

Microinvest Делта Pro ще генерира автоматично само за няколко минути всички финансово-счетоводни отчети, които са Ви необходими за годишното приключване (ОПР, Счетоводен баланс, отчет за паричен поток, отчет за собствен капитал, отчет за ДМА).

💡За допълнително удобство в Microinvest Делта Pro разполагате с няколко бързи клавишни комбинации, които ще направят този процес още по-лесен:

 • Alt+B се генерират отчетните справки, съгласно НСФОМСП 1 и в изискуемия от НСИ формат. Можете да избирате между различни параметри за настройка и обработка на данните в справките.
 • В помощ на счетоводителя в Microinvest Делта Pro има опция за ръчно въвеждане на данни за предходен период или автоматично визуализиране на данните от същия период на предходната година.
 • Има възможност за изготвяне на съкратени отчети – Баланс и ОПР в Excel за микропредприятия, спрямо изискванията на СС1 от НСФОМСП, меню Справки → Отчети и баланс → бутон Експорт на съкратени отчети.
 • За улеснение има настройка “в хиляди лева”, с помощта на която се закръглят стойностите в справките.
 • Интересен факт е, че програмата може да генерира отчетите и на английски език.
 • Бонус функционалност за потребителите на Microinvest Делта Pro при генериране на всички справки заедно е бутона за Проверка на данните в секция Бързи команди на Помощния панел, който автоматично извършва проверка на основните данни в отчетите и извежда насочващи съобщения за неравненията, които могат да бъдат коригирани.
 • Ctrl+B се активира менюто за Редакция на Отчети и Баланс. Можете да се редактирате заложените сметки и формули или създадете собствени, според спецификата на счетоводната отчетност.

6. Подайте Годишна данъчна декларация и Декларацията за ДДС

С помощта на валиден електронен подпис подайте Годишна данъчна декларация и Декларацията за ДДС, които Microinvest Делта Pro е генерирала за Вас в изисквания от портала на НАП формат.

7. Поздравете се за добре свършената работа!

Избирайки да работите с най-добрите счетоводни програми в България (Microinvest Делта Pro и Microinvest ТРЗ и ЛС Pro), Вие си гарантирате значително по-лесно и бързо справяне с ежедневните си задачи. Софтуерът обаче не замества Вашия труд и качества като професионалисти, затова не забравяйте да се награждавате за добре свършената работа.

Също така се усмихвайте по-често, защото повишава имунитета и прави работата по-лека!

Бонус съвет: Microinvest винаги е в подкрепа на счетоводната общност. В момент на извънредна ситуация предлагаме пакет от извънредни предложения и оферти. Можете да закупите второ и допълнително работно място #ОстаниВкъщи на Microinvest Делта Pro и Microinvest ТРЗ и ЛС Pro за 49 EUR без ДДС, вместо 149 EUR без ДДС до 10.04.2020 г.

Още един бонус съвет: Продължаваме да добавяме нови обучителни видео уроци, които показват добри практики, тънкости и съвети при инсталация, настройка и работа с цялата гама софтуерни продукти. Използвайте времето вкъщи, за да разширите познанията и да подобрите уменията за работа с Microinvest софтуер. Абонирайте се за нашия MicroinvestTube канал тук.

This entry was posted in Без категория. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *