Всичко поскъпва – как да спасим бизнеса си?

Или кой ценен ресурс можем да използваме?

Шоково поскъпване на комуналните услуги беляза началото на 2022 г., успоредно с повишаване на цените на горивата, хранителните стоки и услугите в повечето бизнес сфери. На фона на ковид кризата, икономически неблагоприятният период излага българския бизнес на допълнително утежнени предизвикателства. По данни на Националния статистически институт, индексът на потребителските цени за декември 2021 г. спрямо ноември 2021 г. е 100,9%. В регулярния си годишен доклад от Euler Hermes съобщават, че след като инфлацията на годишна база през 2021 г. е надхвърлила 7% ръст, очакват тя да достигне пика си в началото на 2022 г.
За ежемесечното си изследване на ефекта от извънредното положение и епидемичната обстановка „Нефинансови предприятия“ Националният статистически институт анкетира през януари 3 770 фирми с близо 230 000 наети лица. Обхванати са редица икономически дейности, сред които търговия, ресторантьорство, индустрия, строителство, култура, транспорт спорт, развлечения, и др. 28,2% от предприятията са посочили, че през декември 2021 г. приходите им от продажби на стоки или услуги са намалели, в сравнение с ноември 2021 г. 55,9% от анкетираните фирми не са усетили промяна, а 15,5% са регистрирали увеличение. На какво би могла да се дължи тази разлика?

Фиг. 1. Данни от НСИ за изменението на приходите от продажби на стоки или услуги на нефинансовите предприятия спрямо предходния месец през 2020 и 2021 г.

Фиг. 2. Схема на изменението на приходите от продажби на стоки или услуги на нефинансовите предприятия през декември 2021 г. спрямо предходния месец по икономически дейности.

По какво се различават фирмите, чиито приходи са намалели, от тези, задържали същите нива и тези, отбелязали повишение? Един от показателите във формулата на успеха е фокусът на всеки управител на бизнес да експлоатира ресурсите, с които разполага, по максимално добрия начин, за да му носят максимално високи приходи. Част от малкия и средния бизнес обаче у нас все още не се възползва от всички подобрения на работните процеси, които днешната технологична епоха им предлага. По този начин не оползотворяват ресурси, които могат да бъдат спасяващи за бизнеса им по време на криза. А кои са тези най-ценни ресурси, които помагат на успешните фирми да се справят с кризата и да се разграничат от конкуренцията?

Топ 3 ресурса в помощ на бизнеса ви по време на криза

Разбира се, не е във наша власт да управляваме развитието на самия кризисен период, заради който в момента не малко фирми стигат до фалит. Дали обаче ще го приемете като фатален удар на съдбата, или като предизвикателна възможност за успешно развитие, зависи от вас. Можете да въведете редица промени, които не само да ви помогнат да преодолеете трудностите, но и да отбележите осезаемо бизнес развитие. От какво можете да се възползвате?

1. Времето

Съвременният клиент цени високо времето си и ако го накарате да чака, за да го обслужите, е много вероятно той да се откаже. И да отиде при конкуренцията ви. Това е една от основните причини да се фокусирате върху оползотворяването на работното време на персонала. Колкото повече клиенти за колкото по-малко време обслужите, толкова по-големи ще бъдат оборотите ви. Автоматизирайки ежедневни работни процеси, можете да освободите на служителите си ценен времеви ресурс, който да използват за по-доходоносни задачи. Така ще обслужват по-бързо и по-качествено повече клиенти.
Направете следния бърз експеримент. Пресметнете колко ви струва 1 час на 1 ваш служител като сбор от заплата и осигурителни задължения към държавата. А сега си представете, колко по-полезен може да ви бъде, ако му освободите от рутинни документални задачи, примерно, 2 часа всекидневно. Срещу минимална еднократна инвестиция в правилно избраното за вашия бизнес софтуерно решение. Така персоналът ви ще работи по-бързо, по-безгрешно и по-успешно.

2. Хората

Най-ценният ви актив са вашите служители. Бизнес развитието ви зависи от техните опит, професионализъм, лични качества и отношение към фирмата. Но от вас зависи да им осигурите всичко необходимо, за да могат да разгърнат пълния си потенциал. Можете да вземете редица решения, чрез които да им покажете, че ги цените и да ги накарате да се чувстват част от бизнес семейството ви. Можете да им предоставите специални отстъпки, да организирате различни активности за сплотяване на екипа, да отбелязвате заедно националните и личните им празници. Но най-важното, което трябва да им показвате, е, че цените труда им и резултатите, които постигат. Намалете до минимум задълженията, които могат да бъдат безгрешно извършвани за секунди от правилния софтуер, вместо служителите ви ненужно да изразходват усилия и време да ги правят на ръка. Стремете се винаги да улеснявате работата им, защото така не само ще ги задържите при вас, но и ще повишите качеството и резултатите от труда им. Вслушвайте се какви проблеми имат в работното си ежедневие и се стремете да улеснявате труда им.

3. Минимализиране на грешките

Народната мъдрост гласи, че който не работи, той не греши. Но тя е от незнайни времена, а в днешната технологична епоха допусканите на работното място човешки грешки могат да бъдат сведени до минимум по отношение на всички процеси – търговия, обработка на документи, счетоводство, финансови операции, обслужване на клиенти и т.н. Минимализирането на човешките грешки намалява финансовите загуби и стреса в работната среда, като успоредно с това повишава ефективността на служителите и качеството на извършваните услуги. Освен това, клиентите няма да възприемат бизнеса ви като съвременен, ако да работите с остарели методи. Подсъзнателно ще изпитате недоверие, ако сервитьорката ви донесе дълга ръкописна сметка – спомен от недалечното минало, нали?
Но понякога грешките не са случайни и никой работодател не е застрахован срещу некоректност. Разбира се, не е необходимо да се предоверявате на служителите си, но не трябва и да допускате да се чувстват следени. Отнасяйте се към тях с доверие и уважение, но не за сметка на собствения ви интерес. Модерните решения, които Microinvest може да ви предложи, ще ви помогнат да се справите и с евентуалните умишлени злоупотреби, освен че ще оптимизирате работните процеси. Потърсете ни на телефони: 02/9555515 или 0700 44 700 – консултантите ни ще ви посъветват как можете да използвате максимално успешно наличните ви ресурси чрез въвеждане на бюджетни технологични решения, които да ви помогнат да преодолеете икономическата криза, в която българският бизнес се намира. И в следващата статистика да бъдете сред фирмите с нараснали приходи.

Популярни софтуерни решения на Microinvest:

 • Microinvest Склад Pro Light – софтуер за магазини и ресторанти, който автоматизира работата на касиери, сервитьори и бармани. Предлага два режима на работа: Търговски обект и Ресторант.
 • Microinvest Склад Pro – софтуер за управление на търговски обекти, автоматизиращ производствената и търговската дейности на фирмата, независимо от бизнес сферата й.
 • Microinvest Delivery Pro – програма за приемане и обработка на заявки и поръчки от клиенти по телефона.
 • Microinvest Хотел Pro – програма за управление на къщи за гости, вили, хотели от всякакъв тип, обединяваща и оптимизираща всички процеси.
 • www.Micro.bg – онлайн складова програма за търговски обекти, съчетаваща функциите на търговския софтуер с предимствата на облачните решения.
 • Microinvest Invoice Pro – безплатен продукт за издаване на фактури, дебитни и кредитни известия, проформа фактури.
 • Microinvest Баркод Принтер Pro – софтуер за създаване и разпечатване на баркод етикети, с който бързо и лесно можете да моделирате свой уникален дизайн.
 • Microinvest Smart Printer – безплатна програма за връзка с популярни фискални устройства, електронни везни и клиентски дисплеи.
 • Sendera – безплатна система за електронна обработка и класификация на всякакъв вид документи, която позволява автоматичния им обмен между Microinvest Invoice Pro и Microinvest Делта Pro.
 • Microinvest Делта Pro – модерна счетоводна система, която съчетава актуалност, бързина, удобство и функционалност.
 • Microinvest ТРЗ и ЛС Pro – система за цялостна обработка и контрол на данните за персонала на фирмата.
This entry was posted in Без категория. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *